Delmata – zapisivač narodnih napjeva

Ljubo Stipišić Delmata

Maestro Ljubo Stipišić, poznat i pod nazivom Delmata, mlađim je generacijama slušatelja najpoznatiji kao otac Zlatana Stipišića Gibonnija. Međutim, ovaj je svestrani skladatelj, dirigent, aranžer, pjesnik, voditelj klapa i zapisivač narodnih napjeva bio sam za sebe jedna izrazita veličina, produktivan i aktivan u mnogim segmentima glazbenog i kulturnog života Hrvatske.

Podrijetlom iz hvarske obitelji, rođen je 1938. godine u Splitu. Glazbu je učio u Splitu. Skladao je pretežno za klape i zborove. Bio je osnivač niza klapa, kao i njihov voditelj (primjerice Klapa Trogir, Jeka Jadrana, Kantaduri…), zatim pokretač Festivala dalmatinskih klapa Omiš i niza drugih tradicionalnih glazbenih manifestacija i susreta. Osim smotri glazbene baštine, surađivao je ili pokrenuo brojne druge aktivnosti, poput notne edicije Leut, književne večeri pjesništva na čakavštini Ča pod Perunom ili časopisa Bašćinski glasi.

Stipišić kao melograf

Ljubo Stipišić iskazao se kao melograf, odnosno prikupljač i zapisivač narodnih napjeva. Notno je zabilježio i tonski snimio na stotine napjeva dalmatinskih otoka i priobalja, a isto toliko je obradio klapskih napjeva. U knjizi Anima Delmatica objedinio je materijale koje je prikupljao u trideset godina rada gdje se nalazi na tisuće dalmatinskih fraza, običaja, poslovica, priča, vjerovanja i sličnih narodnih specifičnosti. Pored ovog velikog djela, objavio je brojna književna djela, zbirke narodnih pjesama i napjeva, zbirke poezije i slično. Zadarska Gradska knjižnica pokrenula je 2012. godine projekt Zaklada Delmata, digitalizaciju opusa ovog plodnog kulturnog djelatnika u svrhu očuvanja hrvatske kulturne baštine.

Zanimljivosti o Ljubi Stipišiću:

  • aranžer je i producent pjesme navijača Hajduka Marjane, Marjane
  • autor je vrhunskog djela Dalmatino povišću pritrujena
  • posmrtno je proglašen počasnim građaninom Omiša
  • odmilja ga se smatra čuvarom dalmatinske glazbe
  • osim niza nagrada i priznanja (nagrade Splitsko- dalmatinske županije za životno djelo, Grada Splita, Solina, Raba, Porina za životno djelo), nositelj je odlikovanja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića
  • smatra se jednom od osoba koja je stvorila preduvjete za uvrštavanje klapske pjesme na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine.