Razvoj klapskog pjevanja u moderno vrijeme

Liturški korijeni klapskog pjevanja

Mogućnost pronalaženja korijena klapske pjesme dana je, prije svega, melodijskom i harmonijskom sličnošću s gregorijanskim napjevima i djelima liturgijskog višeglasja. No, osim same glazbe i njenih karakteristika, ono što dodatno sugerira poveznice između klapskog pjevanja i religiozne glazbe jest i prostorni raspored samih pjevača. U tom svjetlu, ne iznenađuje činjenica da klapske pjesme počinju uvodnim linijama tenora, koji daje naznake daljnjeg razvoja melodije kroz harmonično pridruživanje ostalih glasova – baš kao što je tipično i za ranu crkvenu glazbu i njeno višeglasje.

Razvoj fenomena klapskog pjevanja kroz povijest

Klapsko pjevanje, od pučkog oblika druženja i zabave, postalo je glazbeni fenomen koji je osvojio srca šire javnosti zahvaljujući utjecaju prvih mass medija prošlog stoljeća; radija, televizije te tehnologije reprodukcije muzike, ali i turizmu na dalmatinskoj obali. Na taj način se interes publike mogao kanalizirati u prve festivale, koji su dodatno potaknuli osnivanje sve angažiranijih klapskih grupa. Od tradicionalnih klapa razvile su se mješovite i ženske klape, te moderne klape na čijem repertoaru se nalaze i obrade novih, netradicionalnih pjesama. Fenomen klapa proširio se ne samo kvalitativno, nego i kvantitativno, zemljopisno zahvaćajući sve širi krug pučanstva i na taj način prelazeći okvire svoje originalne dalmatinske domaje. Zanimljivo je napomenuti da se fenomen klapskog pjevanja proširio i na slovenski teritorij, posebice nakon Domovinskog rata, kao nositelj izvornog nacionalnog karaktera.

Modifikacije klapskog pjevanja u današnje vrijeme

Prigode za klapsko pjevanje i danas su ne samo formalne, nego se pojavljuju i u sklopu svakodnevnog života, samoinicijativno prigodom proslava, svadbi, rođendana, pa i pogreba. Glazbena događanja sve su češće potaknuta i organizirana od strane samih pjevačkih skupina, pa je tako moguće slušati klape na njihovim samostalnim koncertima ili na koncertima s gostujućim, prijateljskim klapama. Festivali dalmatinskih klapa i dalje su popularni, a klape se pojavljuju i kao prateći sudionici na raznim vrstama priredbi.